Donkere kleuren: maken gezellig, maar hoe pas ik ze toe?

banner hoofd

Rond deze tijd van het jaar heb ik altijd zin in donkere, warme kleuren. Lekker gezellig! Denk je nu bij het horen van donkere kleuren; oei daar ben ik bang van? Van chocoladebruin over bordeaux naar zwart. Lees hoe je ze juist moet gebruiken in je woning voor zowel een hedendaagse, klassieke als moderne stijl.

Hedendaags

banner 3

Alle donkerbruine tinten – zoals chocoladebruin, taupe, koffieboon, grijsbruin,…- geven je huis een hedendaagse landelijke toets. Je kan ze combineren met natuurlijke materialen en tinten zoals een (vergrijsde) parketvloer en linnenkleurige gordijnen. Zet ze op de binnenmuren en zorg dat de oppervlakte van de donkerbruine muren niet meer dan 1/4 van de totale muuroppervlakte beslaat. Je mag op de donkeren muren zowel donkere kaders, foto’s en meubelen plaatsen als opvallende “kunstwerken” zoals kindertekeningen. Zie op de foto’s in de banner hierboven.

Klassiek

banner 2

Alle donkere aardetinten passen ook heel mooi in een klassiek interieur. Het verschil met hedendaags is dat je wat meer ‘ornamentale’ elementen gebruikt. Bijvoorbeeld een mooie klassieke schouw, donker houten kasten, klassieke stoeltjes en schilderijen. Ook gouden uitgewerkte lijstjes, spiegels en kandelaars werken allemaal het klassiek “kasteelachtige” in de hand. Ook hier geldt hetzelfde: kies de binnenmuren en niet meer dan 1/4 van de muren mogen donker zijn. Kies voor de andere muren een lichte aardetint. Hou de gordijnen aan je ramen ook licht of in dezelfde kleur van de buitenste (lichtere) muren. Dat doe je best omdat je dan geen donkere vlekken op je lichte muren toevoegt, omdat het geheel dan misschien een beetje te zwaar zou worden.

Modern

Modern en donker gaan ook goed samen. KL Decor mei 2009 085Maar dan eerder met zwart en antraciet (= donkergrijs). Zet in kleine kamers, waarin je niet lang vertoeft zoals een inkomhal, een vestiaire of een toilet volledig in het zwart en ga uit de bol met je decoraties. Bijvoorbeeld witte lijstjes en  aluminium handgrepen. Zo gaan decoraties met spiegeloppervlakten ook extra contrasteren tegen een donkere muur. Voor grotere leefruimtes (=ruimtes waar je langer in vertoeft) gelden dezelfde regels voor moderne, klassieke of hedendaagse stijl: schilder vooral de binnenmuren donker en niet meer dan 1/4 de van de muren mogen een zwart of donkergrijs kleedje krijgen.  Voor de overige muren neem je best een witte of lichtgrijze tint. Combineer verder met witte strakke kasten en glanzende oppervlakten en materialen, zowel op de donkere als op de lichte muren. Leuk is als je objecten vb. een oude kast of tafeltje in dezelfde donkere kleur verft als je muur. Je brengt hierdoor de kleur ook over in de ruimte op een originele en snelle manier. Bovendien versterkt het de moderne look én geeft het een persoonlijke toets.

Lees je graag deze blog? Laat het me even weten op een mailtje naar klangenakens@kldecor.be met in de hoofding I LIKE THE KL DECOR BLOG, of onderaan deze blogpost in het commentaarveld.  Vanaf januari 2016 ga ik een paar veranderingen doorvoeren aan deze blog en dan hou ik je hiervan op de hoogte.

Ook andere reacties of vragen zijn welkom.  Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Laat mij  dan ook een berichtje, dan probeer ik jouw onderwerp in één van mijn volgende blogs op te nemen. Bedankt alvast!

Hoe reageren? 

Scrol naar onder in het blogbericht en daar kom je volgende foto tegen. (Nota: op sommige toestellen moet je heeeeeeel lang naar beneden scrollen, onder vele vorige blogpost – we werken eraan om dit te verbeteren). Lukt het nog steeds niet om een reactie te plaatsen, stuur dan een mailtje naar klangenakens@kldecor.be en dan probeer ik je verder te helpen.

Knipsel

Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér COSY!!!

Kristien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s