Decoratietips waarbij je last minute je interieur klaar krijgt voor de kerstfeesten

Banner 4

Help! Ik heb dit jaar een kerstfeestje bij mij thuis en …. ik heb weinig tijd of geen inspiratie om mijn huis te versieren. Geen paniek, hieronder een paar last minute decoratietips waarbij je in een handomdraai jouw interieur klaarkrijgt voor de feesten.

Tip 1: vertrek altijd van buiten naar binnen.

“There is no second chance for a first impression”, ook wat jouw interieur betreft. Begin dus allereerst met wat jouw gasten het eerst te zien zullen krijgen: jouw voordeur. Hang een kerstkrans aan een lint aan de deur. Heb je geen kerstkrans? Neem dan een oude slinger en een stokje van ongeveer 40 cm. Neem de kerstslinger in het midden bij elkaar en meet ongeveer 60 cm naar beneden. Kleef het stokje aan de achterkant van één kant van de slinger vast met doorschijnende kleefband – net voorbij de 60 cm. Doe hetzelfde aan het andere deel van de slinger en laat beide stukken lint elk tot in het midden van het stokje komen – het stokje komt horizontaal te hangen. Je hebt nu een kerstboom – in de vorm van een driehoek. Maak met een lint een strik in het midden van de slinger en hang met dat lint je kersthanger aan de deur. Voor de stam laat je de beide eindstukken van de slinger nog 15 cm samen naar beneden hangen en knip het overtollige eraf (zie foto hieronder). Je kan jouw hanger nog versieren met kleine kerstballetjes of andere versieringen – liefst onbreekbare, want de deur zwiert open en dicht. 🙂

Tip 2: volg de lichtjes

Ook leuk voor jouw bezoek is wanneer er kaarsjes langs de oprit staan, die hen zo een warme welkom heten, op weg naar jouw voordeur. Dat kunnen echte buitenkaarsen in terracotta schalen of fakkels zijn. Ikzelf gebruik hiervoor vaak het grote theelichtje model. Heb je dat alles niet in huis – zet dan de kaarsen die je nog liggen hebt in lege glazen bokaaltjes waar je een strook cadeaupapier hebt rond geplakt. Zet ook wat glazen vazen buiten aan de voordeur waar je een theelichtje in zet en wat kerstballetjes. Je kan aan de bovenkant van elke vaas een cadeaulint kleven met plakband dat eindigt in een strik. Let er wel op dat je in die vazen geen brandbare materialen gebruikt zoals dennentakjes, slingers of linten enzovoort.

Tip 3: volg ook het licht binnen…

Eens binnen zet je ook kaarsjes in je hall en vestiaire – ook weer in bokaaltjes of theelichthouders – zodat jouw gasten ook binnen de lichtjes verder kunnen volgen. Je kan hier ook geurkaarsen gebruiken – de lekkere geur van kerst komt jouw gasten tegemoet en zet ze zeker meteen in stemming. Let zeker ook op dat de vlam van je kaarsen niet vrijstaat, zodat er niets vuur kan vatten – wanneer jij met je gasten aan tafel zit. Steek ook een kaarsje aan op het toilet. Dat geeft sfeer en maakt dat de gasten zich welkom voelen bij een bezoek aan het kleinste kamertje.

Tip 4: “waar de sterre bleef stillestaan…

…. dat is boven jouw tafel!” Jouw tafel moet dus het orgelpunt zijn voor jouw gasten. Gebruik hiervoor een “ondertafelkleed” of een tafelrok. Heb je dit niet? Geen nood – leg een stuk stof of zelfs één (of meerdere) laken(s). Let er wel op dat je alles lekker lang laat hangen – tot net boven de grond. Je kan hiervoor ook een rol tafelpapier gebruiken. Heb je een tafelbeschermer? Leg die er dan steeds onder – dat geeft een rijkelijk effect. Bij mij thuis zet ik steeds een plank en twee schragen om mijn huidige tafel groter te maken – door er een groot stuk stof over te leggen camoufleer ik eveneens deze vergroting.

Tip 5 : van een gewone tafel naar een restauranttafel

Hoe komt het toch dat tafels in goede restaurants er steeds zo mooi uitzien? Zij leggen nog een tweede tafelkleed op het ondertafelkleed. Dat bovenste tafelkleed kan dan de gewone grote van jouw tafel hebben, of kleiner. Of je kan met tafellopers werken. Je kiest hiervoor best een kerstkleur (rood, bordeaux of groen), maar om het even welke andere donkere kleur werkt ook (bijvoorbeeld bruin, grijs of zwart). Heb je enkel een zomers kleur gebruik dan veel dennentakkengroen, goud of zilverkleurige decoraties die je in het midden van jouw tafel royaal verspreidt om de winterse sfeer op te roepen. Zet hierin dan kandelaars of theelichthoudertjes met kaarsen.

Tip 6: elke gast heeft zijn plaatsje

Plaats naamkaartjes, zodat iedere gast zich welkom voelt en met plezier aan jouw tafel gaat zitten. Je kan een stuk wit papier van 5*5 cm in twee plooien en op de voorkant de naam van je gast zetten. Je kan binnenin een boodschap voor die persoon zetten – bijvoorbeeld wat die persoon voor jou dat jaar betekend heeft of waarvoor je hem/haar in het bijzonder wil bedanken. Op de achterkant kan je een klein kerst tekeningetje zetten – zodat de gast ertegenover ook op iets moois kijkt. Heb je naamkaarthoudertjes? Des te beter! Bij mij thuis hebben we gouden kerstengeltjes met een knijpertje en is het voor mijn kinderen elk jaar een leuke opdracht om de plaatsnamen op tafel te zetten. Zo van wie gaan we naast wie zetten….

Banner twee

Tip 7: En last but not least: DE ultieme decoratiestunts doe je met SERVETTEN

Zelfs al ontbreek je de tijd of de zin voor bovenstaande tips – doe enkel tip 7 en maak nog het verschil met servetten. Je koopt best een groot pak papieren servetten met een uitgesproken kerstthema erop. Leg in elk bord een geplooide of opgerolde servet, waarop je een naamkaartje plaatst of schrijf de naam rechtstreeks op de servet. Plaats onder elk bord een open geplooide servet als placemat. Leg twee open geplooide servetten in het midden van de tafel met wat kerstversiering en kaarsjes erop (zie eerste foto hierboven). Leg in je broodmandjes en de schalen voor het aperitief een opengevouwen servet en leg ook op je bijzettafel(s) opengevouwen servetten met wat decoratie en een kaarsje erop. Zo is je hele woonkamer ineens gedecoreerd! Wil je het allemaal mooier en chiquer, dan gebruik je best stoffen servetten. Strijk ze mooi uit en plooi ze mooi. Ik heb er talloze in mooie kleuren, die ik eindeloos kan combineren … Geloof me ze zijn DE afwerking van jouw interieur.

Ik hoop dat deze tips inspirerend werken en dat je ermee aan de slag kan! En euh nog als laatste: verzamel alle verpakkingslintjes van de cadeautjes die je krijgt, en lees volgende week hoe je hiermee last minute leuke nieuwjaarsgadgets kan maken!

Vond je dit artikel leuk? Deel jouw reacties in het commentaarveld hieronder en jij krijgt van mij een stap voor stap handleiding om een servet feestelijk te plooien als dank.

Ik wens jou veel succes en maak het vooral COSY!

Kristien

2 Reacties op “Decoratietips waarbij je last minute je interieur klaar krijgt voor de kerstfeesten

  1. Pingback: Kleur van het jaar voor 2015: warm Koperachtig oranje | kldecor·

  2. Pingback: Decoratietips snel en gemakkelijk voor je communiefeest | kldecor·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s