Op interieurreis naar Jaipur

Vorige week beloofde ik je mee te nemen naar Jaipur.  Maar wat heeft deze Noord-Indische stad met jouw interieur te maken?  Wil je je huis inrichten met schoonheid, elegantie en romantiek en je huis de sfeer geven van Engelse Country huizen? Ja?

Reis dan met me mee naar Jaipur, ook wel de roze stad genoemd.

Volgens de Indische traditie is roze het kleur van de gastvrijheid. Veel gebouwen in Jaipur zijn zachtroze geschilderd. Dit vindt zijn oorsprong in de laat 18de eeuw toen, ter ere van het bezoek van de toenmalige Prins van Wales, de hele stad in roze was geverfd.

Roze is een subtiele kleur om in je interieur te gebruiken. En daarmee bedoel ik niet het felle Barbie- of typische babyroze. Neen, ik bedoel roze met een mistig laagje erover. Elegant en romantisch. Gecombineerd met beige, zacht wit; met zacht groen en mistig blauw. En wie zich romantische interieurs voorstelt, denkt hierbij ongetwijfeld aan bloemen: veel bloemen – grote en kleine bloemetjes.  Maar ook in combinatie met streepjes en met exotische patronen. In Engelse landhuizen worden vaak traditionele ruiten en bloemen gecombineerd met Indische en Perzische motieven. Vaak gedurfde combinaties voor mensen nu, maar eens zo gebruikelijk.

Wil je gemakkelijk deze sfeer creëren zonder risico?

Gebruik dan stoffen van het Britse merk Zoffany. De Engelse sfeer met rijkelijke patronen en texturen, geborduurde bloemen, geprinte figuren, geraffineerde voiles en zetelstoffen met ingeweven patronen en paisleys vind je terug in de laatste stoffencollectie “Jaipur” van Zoffany.  Ze hebben er ook bijpassende behangen, wegbindkwasten en franjes bij.  Zoffany bezit een uitgebreid archief met originele tekeningen waarop het zich kan beroepen. Dit onder meer voor zijn rijkelijke fluweel met ikat figuur “Kashgar” die mooi oogt op een hedendaags hoeksalon (zie middelste foto hieronder) of een klassiekere uitvoering met de Orissa Velvet een fluweel met een paisley patroon (zie rechtse foto hieronder).

Banner Jaipur 2

Collectie Jaipur Zoffany

Ook het behang “Pulu” is geïnspireerd op een origineel document wat Perzische polo spelers afbeeldt. Pulu betekent “bal” in het Perzisch en is waarschijnlijk de origine van het woord polo. Leuk om deze mannetjes op jouw muur te laten prijken, zet er een antiek tafeltje voor en je hebt in een wip een stijlvol geheel (zie linkse foto hierboven ).

Zoffany zet ook de traditionele motieven om in hedendaagse kleuren, bijvoorbeeld voor het behang “Cochin” dat gebaseerd is op een 18de eeuws porselein motief. Het porselein is typisch in wit en blauw, maar het behang van Zoffany is in een waaier van natuurtinten en ook….in zacht roze (zie rechtse foto hieronder).

En voor wie van bloemen houdt, biedt de collectie onder meer de stoffen Kalamkari en Palme (zie linkse en middelste foto hieronder) een elegant en romantisch interieur aan.

Banner jaipur 1

Collectie Jaipur Zoffany

Gebruik ze om jouw interieur om te toveren tot elegante en gastvrije woonruimtes!

Volgende week breng ik verslag uit over de interieurbeurs Cocoon, die doorgaat van 14 tot en met 23 november 2014 op de Heizel.

Laat je me een bericht achter op dit artikel, helemaal onderaan deze blogpost vind je de commentbox, dan krijg je van mij een kadootje als dank!!

Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér COSY!

Kristien

Een Reactie op “Op interieurreis naar Jaipur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s