Gordijnen een must voor een gezellig interieur maar ook functioneel

Gordijn banner

Verleden week had ik beloofd om het met jullie over het nut van gordijnen voor sfeer en gezelligheid te hebben.

Gordijnen hebben twee eigenschappen:

  • Aankleding
  • Functionaliteit

Aankleding

Gordijnen zijn dé gezelligheidsmakers in je interieur. Om het ’s avonds knus te maken is er niets beters dan de gordijnen toe te trekken en je in de zetel te nestelen.  Maar naast dat ‘gevoel’ maken ze ook werkelijk een verschil! Nu de dagen kouder worden en de avonden sneller donker, verhelpen gordijnen de zwarte gaten die ramen bij donker in je muur worden.

Als je manlief wil overtuigen dan helpt het argument van de zwarte gaten zeker!  Maar functionele argumenten werken nog sterker.

Functionaliteit

Gordijnen zijn ZEER functioneel. Gordijnen zijn bedoeld voor privacy.  Doorschijnende gordijnen geven overdag privacy tegen inkijk van de straat. ’s Avonds geven overgordijnen privacy tegen ongewenste blikken van buiten. Wanneer het licht aan is in de kamer zie je namelijk van buiten alles wat er zich in de kamer afspeelt; net een televisiescherm!

Ze zijn isolerend omdat de luchtlaag die gevangen zit tussen het gordijn en het glas in de winter de koude (en in de zomer de warmte!) buiten houdt. Zelfs bij heel dunne stoffen blijft er een luchtlaag gevangen, die isolerend werkt. Bovendien vermijden gordijnen (hoe dun ook) dat er een neerwaartse tocht ontstaat langs het glas. De warme lucht van binnenskamers komt tegen de koude ruit en koelt sterk af. Die koude lucht daalt en er ontstaat een tocht. Dit laatste effect treedt zelfs bij hoog rendementsglas op.

Gordijnen zijn zonnewerend. Voorts op hun isolerende functie werken gordijnen ook om het zonlicht buiten te houden. Zo gaan je meubelen en parketvloer minder hard verkleuren. Let op, ook maanlicht doet verkleuren!

Gordijnen zijn geluidsdempend. De geluidsgolven worden op een glad oppervlak zoals glas, muur, vloer, … elk op hetzelfde ogenblik teruggekaatst. Wanneer je gordijnen hebt weerkaatsen de geluidsgolven elk op een verschillend moment door het gegolfd of gestructureerd oppervlak.

Ook om het licht te regelen heb je het best gordijnen. Je kan de kamer verduisteren, of licht en zon dimmen naar keuze.

DUS 🙂

Over het algemeen evalueren mannen dingen eerst op functionaliteit en pas nadien op schoonheid, of welke uitstraling ze erdoor zelf krijgen.  (Denk maar aan de sexy babe die op de rode sportwagen is afgebeeld die in het bereik is van elke eigenaar van die rode sportwagen)

Wij drukbezette, succesvolle vrouwen daarentegen blijven in de eerste plaats vrouw.  En schoonheid en harmonie komen bij ons op de eerste plaats. Dus dames, gebruik functionele argumenten om manlief te overtuigen om te kiezen voor (nieuwe) gordijnen!  En weet dat eens de gordijnen er zullen hangen, manlief je nog liever zal zien omdat hij het (on)bewust ook als gezelliger aanvoelt.

Dit was het geval bij Annelies: na het plaatsen van vouwgordijnen in bad- en slaapkamer, zijn nu ook de woon- en eetkamer aan de beurt omdat haar man nu ook, naast de functionaliteit, overtuigd is van de gezelligheid van (vouw)gordijnen!!

Wat je verder moet doen om jouw interieur in deze tijd van het jaar voor een relaxte avond thuis gezellig in te richten, dat lees je volgende week!

Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér COSY!

Kristien 

Vind je bovenstaande tips interessant? Brengen ze je inzicht en vatten ze informatie voor jou handig samen? Heb je er toegepast? Laat het me weten in de commentbox onderaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s