Hoe maak je van een huis een unieke thuis…

De grote troef die je in handen hebt is dat je met weinig middelen (of het nu weinig geld, weinig tijd of weinig inspiratie is) je van je huis een thuis kan maken. Simpelweg door een systeem te volgen: ik noem dit het “OPVAVAPO” systeem (ik verwijs daar vaak naar) wat staat voor “Opruimen; Plek Voor Alles; Voor Alles een Plek; Opruimen”

Zo werkt het systeem:

Maak ten eerste een lijstje van alle handelingen die je thuis doet: slapen, eten, TV kijken, lezen, …. en vergeet vooral niet de “alledaagse dingen” zoals de was insteken, strijken, poetsen, planten water geven, groenten schoonmaken, enz ….  Zet vervolgens naast elke handeling wanneer en hoe lang je deze handeling doet.  Als je niet weet waar te beginnen met je lijst kan je vanaf het moment dat je wil starten opschrijven welke handelingen je doet en er telkens een tijdstip bijschrijven – na een week heb je al een goede basis voor je lijst.

Zet nadien naast de lijst van alle handelingen de plaats in huis waar je deze handeling het liefst zou doen/ het liefste doet.  Vb Slapen in de slaapkamer uiteraard, maar misschien ook een dutje in de zetel, of op een ligbed in het zonnetje… Een ander voorbeeld is een boek lezen: kan in je bed, kan in een comfortabele zetel, kan op het toilet, in bad, …  Ook voor strijken kan je een voorkeur hebben: op een plek waar je tevens TV kan kijken, of eerder in de buurt van de wasmachine zelf, of op je naaikamer/hobbykamer, …Denk daarbij ook aan het moment van de dag, van de week en gedurende het jaar dat je specifieke handelingen doet.  Zo bijvoorbeeld lees ik graag met een kopje thee erbij.  Bij het eerste lentezonnetje is dat met een jas aan op mijn terras buiten aan de voorkant van het huis.  ’s Winters zit ik in het zonnetje achter glas in de living op een “chaise longue”.  Strijken doe ik ’s ochtends graag in mijn naaihoek want dan schijnt de zon door het dakraam binnen.  ’s Avonds of gedurende de dag strijk ik het liefst in de woonkamer, waarbij ik naar TV kijk.

Pik vervolgens een voor jou belangrijke handeling uit.  Begin vervolgens met “het inrichten” van de plaats(en) die je hebt opgeschreven waar je deze handeling het liefst zou doen/het liefst doet.  Dit doe je door eerst en vooral: Opruimen!Dit betekent eigenlijk plaats maken voor je belangrijkste handeling voor die uitgekozen plek (= Voor Alles Plek).  Vervolgens horen bij die handeling een aantal dingen op die plek te staan (= Plek voor Alles).  Bijvoorbeeld lees ik een boek in mijn chaise longue graag gezellig, met goede verlichting en een rustig muziekje. Er moet ook een tafeltje bij staan waar ik mijn kopje thee kan neerzetten.  Ik heb dus een staan lamp en een tafeltje, een dekentje en een kussentje in de buurt van mijn chaise longue.  Ik kan op die plek muziek beluisteren en ik zit zo georiënteerd dat ik mooi zicht op de tuin/op de kerst boom heb (met name met de rug naar televisie want Televisie kijken doe ik niet vanop dat plekje).  Het kan wel betekenen dat je sommige dingen extra dient aan te schaffen omdat je soms twee plekken voor eenzelfde handeling voorziet op een ander tijdstip.   Zo heb ik ook 2 strijkplanken en 2 strijkijzers in huis: een set staat permanent in mijn naaihoek, onder het dakraam om ’s ochtends in het zonnetje te strijken, en een andere set staat in de berging en haal ik uit wanneer ik overdag of ’s avonds in de living strijk – met zicht op de televisie :-).

Op die manier voel ik me thuis in huis bij het doen van al mijn handelingen.  En weet je wat het leuke is: je kan veel beter Opruimen! De tweede set strijkspullen moeten telkens als ik stop met strijken terug op hun plaats in de berging, zelfs als de strijk nog niet volledig gedaan is omdat de living dan voor andere handelingen dient.  Lijkt dit systeem jou wat? Dan spoor ik je aan meteen aan de slag te gaan.

Mijn favoriete leeshoekje in het zonnetje

Mijn favoriete leeshoekje in het zonnetje

Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér COSY! 

Kristien

Vind je bovenstaande tips interessant? Brengen ze je inzicht en vatten ze informatie voor jou handig samen? Heb je er toegepast? Laat het me weten in de commentbox onderaan.

Een Reactie op “Hoe maak je van een huis een unieke thuis…

  1. Hey Kristien,
    dit is een zeer bruikbare methode waarmee zelfs ik meteen aan de slag kan. Ik ga er mij deze week al eens in verdiepen.
    En ja, die chaise longue zit er ook wel voor iets tussen : dat vind ik zo’n mooi meubelstuk.
    xxx
    Fabienne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s