Het “plaatje af” zien….

foto moodboard

Om een of andere reden ben ik een as in het onthouden van elk detail van mijn tienerkamer, van hoe het er bij mijn vriendinnetjes of familie thuis uitzag. Terwijl ik hopeloos ben in het herinneren van namen, nummers en andere belangrijke zaken! Mijn brein werkt met beelden en ik kan me totale inrichtingen voor de geest halen, net zoals je foto’s laten verschijnen. Dit komt me meermaals goed van pas tijdens mijn werk als interieurstyliste en kleuradviseur: Ik zie het “plaatje” af. Maar lang niet iedereen ziet dit zo.

Heb jij het moeilijk om het “plaatje” te zien? Goed nieuws: Er zijn ook truukjes voor diegene die het zich moeilijk kunnen voorstellen. Eerst en vooral is het belangrijk om te onderscheiden “ wat je graag ziet” van “of het geheel past”. Vaak zeggen mensen mij vb. “deze kleur zie ik graag, maar is die niet te donker? Dit materiaal zie ik graag, maar is dit niet te koud?” Best selecteer je eerst welke kleuren, materialen, sferen, texturen, enz… je graag ziet. (dit is net als groenten uitkiezen die je lust) Je kan dit doen door stukjes foto’s uit woonbladen en magazines te knippen. Neem dan een groot blad papier en kleef je knipsels op in groepjes (zelfde kleur bijeen, zelfde sfeer bijeen, enz…) Teken of schilder dan strookjes met de kleuren die je op je blad hebt “verzameld” en kleef die ook bij je knipsels. Wat je net gemaakt hebt noemt “Moodboard”. Bijvoorbeeld je houdt van de natuur en je hebt groen gras, een groene glazen waterkaraf op een picknicktafel, een stel klaprozen, een lichtbruin wollen tapijt, een parketvloer en marokkaanse aarden potten uitgeknipt. Nu je weet wat je graag ziet moet je de ruimte die je wil aankleden analyseren.

Dit doe je aan de hand van een aantal vragen: Wat wil je doen in de ruimte ? (vb gezellig met veel mensen samenzitten babbelen en met de kinderen spelletjes spelen in de woonkamer) Is er veel zon die binnenschijnt? (vb ja op het zuiden gericht) Wat is er aanwezig in de ruimte die ik niet kan/wil veranderen ? (vb de lichthouten vloer die blijft liggen en een rode stoffen sofa die nog een tijdje mee moet gaan) Met het antwoord op deze vragen maak je een soort inventaris.

moodboard 2

Maak je moodboard met knipsels en zet ze de kleuren bij die je het liefste ziet

Belangrijk hierbij is dat je er ook bij vermeld of iets veel of weinig aanwezig is. (dit is net als in de koelkast kijken welke groenten je nog liggen hebt) Een derde stap is het fantaseren over je “droomkamer”: hoe die eruit zou zien en welke kleuren en materialen je wil dat er veel/weinig
aanwezig zijn.

Laat je hierbij leiden door je moodboard. (dit is beslissen welk gerecht je gaat klaarmaken) Nadat je dit alles gedaan hebt rest er je alleen te kijken wat er aan de bestaande situatie moet toegevoegd worden (je boodschappenlijstje samenstellen) om als resultaat te bekomen dat alles in balans is (je heerlijkste gerecht serveren) En vergeet niet: het belangrijkste is dat je al iets in de praktijk zet want met een beetje verandering kan je reeds een groot resultaat kan boeken!!

Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér COSY!

Kristien

Vind je bovenstaande tips interessant? Brengen ze je inzicht en vatten ze informatie voor jou handig samen? Heb je er toegepast? Laat het me weten in de commentbox onderaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s